liefde op de eerste fiets

Gerard and July Hilbers

Velserbroek, Haarlem,  The Netherlands


read in English

Motorliefhebber Gerard Hilbers uit Velserbroek kocht zijn eerste Horex Regina in 1982. Een eencilinder 400cc 4-takt, gebouwd door Horex in 1956 in hun fabriek in Bad Homburg, Duitsland. Het bedrijf Horex produceerde zowel in de periode voor als na de 2e wereldoorlog prachtige twee- en eencilinder 4-taktmachines met glorieuze namen. Naast Regina kwamen later de Resident en Imperator. Het kostte Gerard twee jaar om de motor te restaureren en kort daarna werd er een Stieb 200 zijspan aan toegevoegd. Het resultaat ziet u hieronder. Ik ben er zeker van dat je het daarmee eens bent, het ziet er geweldig uit!


In 1989 kocht Gerard nog een Regina die rijp was voor restauratie. Het heeft misschien een paar jaar geduurd, maar toen het klaar was, was het perfect. In 1993 stond er een derde Horex in zijn werkplaats. Deze motor was echter de Imperator 400cc twin uit 1955. Gerard's Horex werd drie voordat zijn leven voor altijd zou veranderen toen hij July in 1995 ontmoette. Ze zouden partners voor het leven worden.

Ik vermoed dat de paden van Gerard en July elkaar kruisten door een gezamenlijke interesse in fietsen, aangezien July op het punt stond haar rijbewijs te halen toen ze elkaar ontmoetten. Het was duidelijk de bedoeling dat ze samen zouden zijn en twee jaar later trouwden ze. De eerste gerestaureerde Regina Gerard was ook op de bruiloft aanwezig!De fietsrestauraties van het jonge stel gingen door en de volgende Horex zou de favoriet van July worden. In 1998 vond Gerard een 350cc Horex Resident uit 1958, roestend in een schuur in Frankrijk. Het stond al geruime tijd stil. "Hun" restauratie was uiteraard voortreffelijk.

_________________

Op 26 december 1999 werd hun zoon Wouter geboren. Natuurlijk zou Wouter de komende twintig jaar een motorrijopleiding volgen, hij had prima leraren.

4 fases van Wouters opleiding......

1. Ontspan op een motorfiets

2. Doe wat papa zegt, "houd je vast"!

3. Vrij laten lopen (op een SB35 uit 1940) 

4. Wees een geweldige monteur (zoals papa)

Na de restauratie van de Resident en terwijl Wouter opgroeide, konden ze genieten van hun fietsen op een aantal behoorlijk uitdagende Europese tochten. Wat een echt bewijs was van het vakmanschap van Gerard.

Pas toen Wouter 10 jaar oud was, besloten ze dus om nog een Horex te redden. Dit is zeker de mooiste van allemaal. Een SB35 uit 1940. Wat een schitterende restauratie.

1940 SB35 hun laatste Horex-restauratie

left to right ...

1954 Regina with S/C, 1958 Resident, 1955 Imperator, 1956 Regina, 1940 SB35

Hilbers' Family Album

Ik vertelde al eerder dat van de vijf restauraties July een favoriet heeft. We sluiten af met een prachtige foto van haar terwijl ze op de Resident rijdt, met Wouter achterop... wat een vrolijke foto!

Het belang van de toewijding van de familie Hilbers bij het weer tot leven brengen van deze fietsen is onmetelijk. Het vakmanschap van de restauratie moet bewonderd worden, maar het is fantastisch om te zien hoe deze fietsen bereden en genoten worden in plaats van tentoongesteld te worden in een museum.